Chandenie Autar

Tijdens de finale van Miss Indian Beauty The Netherlands 2017 ben ik, Chandenie Autar (25), bekroond tot First Runner-Up 2017. Naast deze hoofdtitel ben ik ook nog bekroond met twee subtitels, namelijk Miss Talented 2017 en Miss Congeniality 2017.

De talentenronde  

Voor de talentenronde hadden wij het platform gekregen om iets te presenteren waarin wij goed zijn. Echter had ik ervoor gekozen om iets nieuws, uitdagend en unieks te doen. Voor mij was het heel belangrijk om naast het presenteren van mijn talent, dit platform te gebruiken om een sociale boodschap te delen met de samenleving. Vandaar dat ik voor mijn talentenronde een monoloog van de Hindi film Highway heb geacteerd, waarin de personage vertelde dat zij op jonge leeftijd slachtoffer is geweest van seksuele misbruik.

“Let’s Embrace the Diversity of Beauty”

Middels mijn deelname aan deze verkiezing, zag ik een kans om mijzelf actief in te zetten voor het doorbreken van een onbewust schoonheidsideaal. Vaak wordt er gezegd dat innerlijke schoonheid belangrijker is dan uiterlijke schoonheid. Echter wordt er tot op heden nog steeds binnen de Hindoestaanse gemeenschap onbewust geoordeeld over huidskleur. Dit gebeurd niet alleen in India en Suriname, maar ook in Nederland.

Afgelopen jaar heb ik geleerd en geobserveerd dat dit onderwerp erg gevoelig ligt bij personen die er mee te maken hebben en zich niet durven te uiten. Dit komt voornamelijk omdat dit probleem tot op heden ontkend en genegeerd wordt. Een op een heb ik met een aantal vrouwen en mannen gesproken over dit probleem en hun onzekerheden die hierdoor zijn ontstaan. Daarnaast heb ik tijdens de talentenronde van Miss Indian Beauty The Netherlands 2018, doormiddel van een act mijn persoonlijke verhaal gedeeld met het publiek. Sinds jongs af aan ben ik vaak benadeeld om mijn huidskleur, omdat ik voor vele niet in het “ideale schoonheidsbeeld” pas. Hiermee heb ik het boodschap gedeeld, dat huidskleur niet de bepalende factor is in de mate van schoonheid en dat zij zich juist moeten uiten als zij iets horen over dit probleem. We moeten namelijk de diversiteit van schoonheid omarmen, waarderen en respecteren. 

Mijn jaar als Miss

Het jaar 2017 is een jaar dat mij altijd bij zal blijven. Als Miss ben ik tijdens diverse evenementen aanwezig geweest, o.a. tijdens de finale van Mister International Netherlands, het live concert van Sanam en Neha & Tony Kakkar en heb ik deel mogen nemen aan The Fushion Fashion Show. Daarnaast heb ik onze Charity Queen, Sariesma van Nunspeet, gesteund met een aantal liefdadigheidsactiviteiten bij o.a. Cato Ouderencentrum Bezuidenhout. Samen met de inwoners van dit ouderen te huis hebben wij koekjes gebakken en hebben wij meegeholpen op een beauty dag. 

Tot slot, wil ik eenieder die afgelopen jaar in mij hebben geloofd en mij hebben gesteund hartstikke bedanken voor jullie vertrouwen in mij. In het bijzonder mijn zussen en Sarbast, zij hebben mij op elk mogelijke manier gesteund.

– Chandenie Autar, First Runner Up Miss Indian Beauty The Netherlands 2017, Miss Talented 2017 & Miss Congeniality 2017

NederlandsEnglish