Erisha Ghogli

“Protect what mother earth gave us: the beauty of life. 🌺”, is de quote die ik altijd gebruik op social media achter elke post. De beauty of life heb ik veel benadrukt tijdens mijn missen jaar. Dit is te zien in mijn liefde voor charity, een ander helpen zonder er iets voor terug te vragen. “Waarom?” Vragen veel mensen zich dan af. Charity is iets wat ik nog niet genoeg terug zie in onze maatschappij, vooral niet in onze jongeren. Mijn titel als Miss heb ik tot nu toe kunnen gebruiken om onze jeugd te inspireren en te motiveren om meer voor onze maatschappij te doen. Om onze maatschappij het mooie van het leven weer in te laten zien. Charity begint een vergeten begrip te worden in ons woordenboek en door deze titel heb ik meer bewustheid kunnen creëren.

Daarnaast leerde ik ook de Hindoestaanse cultuur beter kennen, wat met mijn “blanke achtergrond” een nieuwe kennis is. Ik leerde alle taboes kennen rondom Hindoestaanse vrouwen, waarmee ik het vaak niet eens mee was. Daarom ben ik begonnen met speeches geven waarbij ik Hindoestaanse jongere dames vraag om zich te richten op hunzelf en op hun carrière, wat een ander ook mag denken en mag zeggen. Ik zeg dan ook vaak “het is jouw leven, jij komt alleen en gaat ook alleen”.

Dit alles laat de maatschappij ook zien dat het zijn van een Miss niet alleen pracht en praal is. Nee, ik ben hedendaags een voorbeeldfunctie voor de maatschappij. Specifiek voor onze Hindoestaanse jongvolwassen vrouwen.

Tijdens mijn traject als Miss ben ik ook gegroeid als persoon. Het mooiste wat ik heb geleerd is het volgende: vanaf het moment dat ik gekroond werd kwam er basaal een netwerk op me af als bijen en honing. Ik wist niet wat mij overkwam, velen meenden het en velen ook niet. Hieruit komt veel mensenkennis wat ik voor de rest van mijn leven kan gebruiken.

Ook maakte deze titel mij als persoon sterker. Vaak word je gezien als een stuk vlees en niet meer als mens. Een kroning tot Miss zien mensen blijkbaar als een vrijpas om openbaar diverse meningen te uiten, ook negatieve meningen natuurlijk. Dit leidde ook toe dat ik begon met het geven van speeches naar onze jongeren toe. 

Tijdens mijn traject heb ik ook de kans gehad om naar India te gaan om liefdadigheid te doen. Liefdadigheid is iets wat in mijn hart zit. Ik heb ook veel projecten opgestart en doe dit nog steeds, zo ook voor de voedselbank én de kledingbank. Mijn main focus was eerst gericht op dieren, maar naarmate de dagen voorbij vlogen merkte ik dat er ook andere vlakken zijn waar nog veel hulp en ondersteuning bij nodig is, waardoor ik nu geen main focus meer aanhoud maar projecten opstart voor verschillende probleemstellingen en hulp bied wanneer nodig is. Mijn familie zag hoe belangrijk ik het vond om naar India te gaan en financierde dit dan ook, zowel voor het liefdadigheidsgedeelte maar ook voor mijn persoonlijke ontwikkeling en mijn roots te leren kennen. In een zeer korte tijd leerde ik mijn roots kennen, waarbij ik veel ervaring opgedaan heb. Een van de leukste dingen om te zien is dat de kinderen in India slimme onderhandelaars zijn op jonge leeftijd. Zo zoeken zij toeristen op, waarbij ze bedelen voor zakjes chips om vervolgens thuis lekker voor de bank te hangen met dat zakje chips. Heel slim.

Kortgeleden ben ik naar Miss India Worldwide geweest. Hier leerde ik missen kennen van andere landen en dus ook met andere normen en waarden. Vanaf het begin vond ik dit super spannend, maar na een tijd zag ik in dat elke Miss een gewoon persoon is. Het gaat om de ervaring die je ervan opdoet. We hebben elke dag keihard getraind, op 1 sightseeing dag na.

Mijn ervaring tijdens Miss India Worldwide was totaal anders dan die van Miss Indian Beauty The Netherlands. Zo hadden wij niet een paar maanden, maar 1 week de tijd om ons voor te bereiden op onze grand finales.

Het begon met dag van aankomst, mijn eerste keer in Amerika. Ik keek mijn ogen uit, allemaal grote gebouwen, heel tropisch en sociale mensen.

Toen ik de missen leerde kennen zag ik super mooie dames, wat het extra spannend maakte. We hadden een hechte band samen, we sliepen immers samen in 1 hotel met elk 2 missen in 1 hotelkamer. Ik had het geluk mijn kamer te delen met Miss Mauritius, een super lieve dame die net zoals ik een liefde voor charity heeft. 

Bij elke missverkiezing hoort natuurlijk een talentronde en zo kon mijn talentronde natuurlijk ook niet missen. Met mijn passie voor kunst had ik Marilyn Monroe ondersteboven geschilderd en daarna omgedraaid, waarna mensen zelfs mijn schilderij wilde kopen. Hierbij eindigde ik zelfs in de top 8 talenten, waarbij ik een pauw geschilderd had in maar liefst 2,5 minuut. Na de talentronde wilde velen in de zaal mijn schilderij zelfs kopen, waar ik natuurlijk super trots op ben, maar ik hecht hier emotionele waarde aan en wilde dit dan ook aan mijn vader geven!

Tijdens de grand finale had ik de gala kleding aan van Miss Pearl Couture en de Indiase kleding van La India. Het mooie van mijn Indiase ronde is dat ik mijn top zelf gemaakt heb, toen ik het hotel verliet zag ik nog steeds de glitters die ik gespoten had op mijn top op de stoep. Leuke aandenken aan Miss Netherlands 2017!

NederlandsEnglish